foto1
DAV Seawolf
foto1
Alphen aan den Rijn
foto1
De duikvereniging voor U!
foto1
Iedere week 3 buiten duiken.
foto1
Maandagavond zwembad traning.
DUIK JE DUIK

maar laat je niet Duiken

DAV Seawolf

Alphen aan den Rijn

Giftige rode blauwalg in Reeuwijkse surfplas

In de surfplas Broekvelden-Vettebroek in Reeuwijk is rode blauwalg geconstateerd. De rode blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken. Het is daarom voor mens en dier raadzaam contact met het water te vermijden.

 Dat meldt het Hoogheemraadschap van Rijnland. Behalve in Reeuwijk is ook in de Klinkenbergerplas in Oegstgeest de rode blauwalg aangetroffen. Deze alg houdt van koud water en wordt onder andere aangetroffen in bergmeren. De soort komt ook voor in Nederland en kan in de winter gaan groeien, wanneer de temperaturen nog laag zijn en bij veel zonlicht. Het water kleurt dan rood/paars en afhankelijk van de windrichting kunnen de algen zich plaatselijk concentreren en drijflagen vormen.

 Giftige stoffen

Net als de blauwalgen die in de zomer voorkomen, kan deze soort giftige stoffen vormen. Mensen en dieren kunnen daarvan ziek worden. Deze soort blauwalg is een winterbloeier en verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van het weer.

 Bourgondisch bloed

De rood/paarse kleur van het water wordt ook wel ‘Bourgondisch Bloed’ genoemd. Deze benaming verwijst naar de slag bij Mürten (1476), waar de Zwitsers de troepen van Karel de Stoute in de pan hakten. De vele gesneuvelde soldaten werden in een nabijgelegen meer gegooid en hun bloed kleurde destijds het water rood.